Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Lee "Scratch" Perry Live | Kavala Cosmopolis Festival 2017

Cosmopolis Festival 

Σάββατο, 22 Ιουλίου


Φρούριο της Καβάλας

Ερμιόνης,   Καβάλα

  Lee "Scratch" Perry Live | Kavala Cosmopolis Festival 2017

Opening Act: Les SkartOi
______________________________________________

Ημερομηνία: Σάββατο 22 Ιουλίου 2017
Ώρα: 21:30 μ.μ.
Τοποθεσία: Κάστρο Καβάλας (Παλιά Πόλη) // Venue: Kavala Fortress (Old Town)
Είσοδος: 5 ευρώ // Ticket: 5 Euros
Προπώληση εισιτηρίων // Ticket sales: https://www.viva.gr/tickets/music/lee-scratch-perry-skartoi-live/

______________________________________________


Ο Lee “Scratch” Perry γνωστός και ως The Upsetter, γεννήθηκε το 1936 στο Kendal, ένα φτωχό χωριό της Jamaica. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 μετακόμισε στην πρωτεύουσα, το Kingston, όπου γνωρίστηκε με τον Clement Coxsone Dodd και αμέσως έπιασε δουλειά στο θρυλικό Studio One, αρχικά σαν παιδί για όλες τις δουλειές και κατόπιν σαν στιχουργός, συνθέτης και παραγωγός. Αργότερα βρήκε νέα στέγη στην Amalgamated Records του Joe Gibbs, όπου και συνέχισε την καριέρα του έως τη δημιουργία της δικής του δισκογραφικής εταιρίας The Upsetter Records το 1968 και το 1973 θα δημιουργήσει το “The Black Ark”, ένα αυτοσχέδιο στούντιο στην αυλή του σπιτιού του, το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία της παγκόσμιας dub & reggae, καθώς από εκεί γράφτηκαν αμέτρητα διαμάντια από νεαρούς οι οποίοι αργότερα άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, όπως Βοb Marley & The Wailers, Junior Byles, Junior Murvin, The Heptones, The Congos, Max Romeo και πάρα πολλοί άλλοι.

Ο ίδιος ο Lee Perry, λειτούργησε σαν μέντορας για όλα εκείνα τα νέα παιδιά, και με τις ευρηματικές τεχνικές ηχογράφησης και τα χειροποίητα εφφέ που είχε αναπτύξει, δημιούργησε έναν ήχο προσωπικό, περίεργο και φιουτουριστικό. Ο νέος ήχος αυτός ήταν η αρχή της DUB, ένα μουσικό είδος το οποίο επηρέασε την παγκόσμια μουσική σκηνή και σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η επιρροή αυτή εμφανίστηκε έμπρακτα σε μουσικά ρεύματα όπως αυτό της trip hop, της dubstep και πολλών άλλων σύγχρονων ηλεκτρονικών μουσικών ειδών. Το στούντιό Black Ark μυστηριωδώς κάηκε ολοσχερώς στις απαρχές της δεκαετίας του ’80 και από εκεί και έπειτα, ο Lee Perry άρχισε να περνάει αρκετό χρόνο στην Αγγλία και στην Αμερική, όπου και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως The Clash, Beastie Boys, Mad Professor, Adrian Sherwood, Bill Laswell, Moby, George Clinton κ.α.

Το 2003, βραβεύτηκε με Grammy για το καλύτερο reggae album, το Jamaican E.T. To 2004, το γνωστό Αμερικάνικο μουσικό περιοδικό Rolling Stone, συμπεριέλαβε τον Lee Perry στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. To 2010, η Dem Passwords Art Gallery του Los Angeles, φιλοξένησε την πρώτη έκθεση τέχνης με έργα του Lee Perry και αρχειακό υλικό. Το 2011, ο Benicio Del Torro αφηγήθηκε τη ζωή του Lee Perry, στο ντοκυμαντέρ «The Upsetter». To 2013, το Ινστιτούτο της Jamaica τον βράβευσε με το χρυσό μετάλλιο Musgrave για την προσφορά και διάδοση της Τζαμαϊκανής μουσικής στον κόσμο. Το 2014, ο δίσκος του “Back on the controls” βραβεύτηκε με Grammy.

Πλέον, σε ηλικία 81 έτων και όντας εικαστικά ενεργός από το 1958 συνεχόμενα μέχρι και σήμερα, με πάνω από 60 albums, εκατοντάδες singles, και αμέτρητες κυκλοφορίες ως παραγωγός, ο Lee Perry έχει περάσει στο «πάνθεον» των παγκόσμιων μουσικών ιδιοφυιών και, όχι άδικα, θεωρείται θρύλος της Reggae και ιδρυτής της Dub μαζί με τον King Tubby. Η ευκαιρία μας να εξερευνήσουμε ένα μικρό κομμάτι από το μαγικό μυστικό του κόσμο είναι εδώ! Το Cosmopolis Festival, με μεγάλη χαρά, υποδέχεται τον σαμάνο του ήχου, για μία μοναδική εμφάνιση στον ιστορικό χώρο του Φρουρίου Καβάλας. Σε έναν επιβλητικό χώρο άλλης εποχής, θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε μάρτυρες μίας μυσταγωγικής μουσικής εμπειρίας από έναν χωροχρονικό ταξιδευτή και να περιηγηθούμε μαζί σε εξωτικά μήκη και πλάτη του Upsetter !

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21:30 με τους Les SkartOi, την 9μελή μπάντα που για 12 και πλέον χρόνια σκορπά jamaican ska, reggae και rocksteady vibes, με ξεκάθαρες soul και funky πινελιές! Έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με ονόματα όπως: Bad Manners, The Toasters, Tonino Carotone, The Aggrolites, Mr Symarip, Firewater, Dubrovnicks, Mark Foggo, The English Beat, Manu Chao κ.α. και κουβαλώντας στις αποσκευές τους δύο ΕΡ, ένα full album και βαρύ ιστορικό live εμφανίσεων (από υπόγεια club ανά τη χώρα ως το Rockwave Festival και festival στην Αγγλία), έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό - groovy playlist που παρασέρνει του πάντες στην χορευτική του διάθεση!

Με σημεία αναφοράς το βρώμικο Reggae, το αλήτικο Rocksteady και την καθόλα ανεβαστική/χορευτική Ska, οι Les SkartOi! θα πλαισιώσουν τη σκηνή του Cosmopolis Festival για ένα live party όπου το dancefloor αναμένεται να πάρει φωτιά...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου