Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

 

Το πλήρες πρόγραμμα του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 Ένα χρόνο μετά το μεγάλο «όχι» που προδόθηκε για να γίνει «ναι», το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να προσφέρει ένα χώρο συνάντησης, συζήτησης και διασκέδασης για ντόπιους και ξένους, πρόσφυγες και μετανάστες. Ο χρόνος αυτός σημαδεύτηκε από την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν στην αρχή, χάρη στο δικό τους αγώνα αλλά και το κίνημα αλληλεγγύης, να ανοίξουν ρωγμές στην Ευρώπη – Φρούριο, για να εγκλωβιστούν όμως ξανά ανάμεσα σε τείχη, συμφωνίες και στρατούς.
Πολιτικό Πρόγραμμα



Πρώτος στόχος του φετινού φεστιβάλ θα είναι η συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών από τους νέους καταυλισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Η συνέλευσή τους θα ανοίξει και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Η συζήτηση γύρω από την προσφυγιά συνεχίζεται με άλλες 3 κεντρικές εκδηλώσεις, για τους πολέμους και τις αιτίες της προσφυγιάς, την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης – Φρούριο, αλλά και για μια αναγκαία σήμερα εκπαιδευτική πολιτική της ένταξης. Οι άλλες δύο κεντρικές εκδηλώσεις αφορούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τέλος τις αναγκαίες εναλλακτικές για την κοινωνία και τα κινήματα απέναντι στα μνημόνια, την κρίση και την Ευρώπη. Το πρόγραμμα των 15 συνολικά εκδηλώσεων συμπληρώνεται με άλλα 7 εργαστήρια για την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων, τις διώξεις των πολιτικών προσφύγων της ΑΤΙΚ, τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας, τα κινήματα του νερού και του χρυσού, τη δίκη της Χρυσής Αυγής, την κυριακάτικη αργία, το γυναικείο ζήτημα, καθώς και 2 βιβλιοπαρουσιάσεις («Σεξουαλικότητα και Σοσιαλισμός» και «Στιγμές Σαλονίκης - Θερινές»).

Μουσικό πρόγραμμα


Στις δύο μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 25 μουσικά συγκροτήματα, εθελοντικά και αλληλέγγυα, όπως άλλωστε όλοι και όλες μας. Την Παρασκευή, η Ανατολική Σκηνή ανοίγει με έντεχνη, λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική από τον Γ. Αετόπουλο, τη Bάσω Βασιλειάδου και τους Για.Για.Κω. Την ίδια μέρα, στη Δυτική Σκηνή εμφανίζονται οι «Sharp9» με blues ήχους, οι «Λάργκο», με ήχους παραδοσιακούς βγαλμένους από μπρίζες, οι ροκ «Απάντηση 42» με τον Τόλιο, Τσαπράζη και Πουλή, καθώς και οι γνωστοί Johnny Carbonaras.
Το Σάββατο στην Ανατολική Σκηνή θα ακούσουμε τους κινηματογραφικούς ήχους των «Sailing tomatoes», τους νέους έντεχνους ήχους των «Πετρίδης & Γκαιλέ», το θρακιώτικο πανκ από τους «Θραξ Πανξ» και θα κλείσουμε με ρεμπέτικο γλέντι με τα «Μαλλιά Κουβάρια». Στη Δυτική Σκηνή ακούμε ροκ, πανκ και στόουνερ από τους «Influenza», «Anef», τους «Instant boner» και το τερματίζουμε με «Bad Movies».
Την Κυριακή η Ανατολική Σκηνή φιλοξενεί εκλεκτούς μεσογειακούς ήχους από τον Γιώργο Σηφάκη, τους «Kadinelia» και τους «Couleur Local» που έρχονται για εμάς από την Κρήτη, ενώ ολοκληρώνουμε με παραδοσιακό γλέντι με τους «Τζάνεμ». Στη Δυτική Σκηνή το φεστιβάλ τελειώνει με ρέγκε, σκα και νταμπ ήχους από με τους «One drop», «Anima Nation», «Κακό Συναπάντημα» και «Fundracar».
Την Παρασκευή και την Κυριακή τις συναυλίες ανοίγουν οι ομάδες κρουστών «Κρούση και Κρουστόφωνο».
Πολιτιστικό πρόγραμμα
Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμα 4 θεατρικές παραστάσεις («Το αγόρι με την βαλίτσα», «Το Κάψιμο του Χορτιάτη, στον Ουρανό Πηδούν Φωτιές», «Αυτή βλέπει το επιχείρημα αλλά», «Φιλοξενία»), καθώς και άλλες 4 performance χορού και θεάτρου με θέματα όπως ο έρωτας, η εξουσία, η διαφορετικότητα. Θα προβληθούν 3 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ παραγωγών της πόλης μας, το «What Politica (a non political football story)» για το ποδόσφαιρο και την ακροδεξιά, το «Dreaming Of Life» για τους πρόσφυγες και το «Solitaire ou Solidaire?» για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.



Ιδιαίτερη σημασία αξίζει να δοθεί στον παιδότοπο, όπου τα παιδιά, «ελληνάκια» και «προσφυγάκια», θα παίξουν μαζί με παιχνίδια από όλο τον κόσμο και δημιουργικές κατασκευές, θα συμμετέχουν σε θεατρικά, μουσικά και περιβαλλοντικά παιχνίδια ή μαθήματα καποέιρα, θα παρακολουθήσουν κουκλοθέατρα και παραστάσεις από ξυλοπόδαρους.
Τέλος, οι δράσεις του Φεστιβάλ συμπληρώνονται με το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή μεταναστευτικών και προσφυγικών ομάδων, κουζίνες αλληλεγγύης από κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, βιβλιοπωλείο, παζάρι ελεύθερης συνεισφοράς από την ομάδα Room 39, διάθεση αγαθών σε πρόσφυγες, ενώ στο χώρο θα βρίσκονται ταμπλό και υλικό από τις δεκάδες συλλογικότητες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων, ενώ το πολιτικό κείμενο του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/events/27604541







9414006/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου